Adventskalendern: Tre momstips för en bra start på 2019

Inför varje advent har våra experter tagit fram sina bästa tips på hur du kan förbereda dig för att få en riktigt god start på det nya året. Den tredje adventsartikeln kommer från våra momsexperter som bjuder på tre av sina bästa momstips inför 2019.

     

den 14 december 2018

Säkra momsavdraget på leasingbilen för 2018!

Halva momsen på leasingavgiften för en personbil är normalt avdragsgill. Avdraget är dock villkorat av att bilen används mer än ringa i verksamheten. Med det menas att bilen ska köras minst 100 mil per år i den del av bolagets verksamhet som är momspliktig.

En förmånsbil – som mest används privat – kanske inte alltid används så mycket i tjänsten att villkoret uppfylls. I så fall får ingen moms dras av på leasingavgiften.

Tipset för att slippa återlägga tidigare gjorda momsavdrag – när kravet på 100 mil inte är uppfyllt: Tidigarelägg en eller flera längre tjänsteresor till i år.

Läs mer: Håll dig uppdaterad på momsområdet hela året med Servicepaket Moms

Sälj rätt presentkort 2019!

Den 1 januari 2019 införs EU-gemensamma momsregler för olika värdebevis – eller vouchers som det kallas i lagen. En konsekvens av förändringen är att fler presentkort kommer att anses vara enfunktionsvouchers, vilket innebär att momsen redovisas redan när presentkortet säljs – och i varje försäljningsled.

Om vouchern är en flerfunktionsvoucher redovisas momsen först när presentkortet löses in, vilket innebär att momsbetalningen senareläggs.  Den som normalt ställer ut och säljer presentkort – inte förmedlare som pressbyrån m.fl. – kan potentiellt göra om dessa till flerfunktionsvouchers.

”Tricket” är att se till att presentkortet kan användas för att köpa varor och tjänster som omfattas av olika momssatser. En klädesbutik kan utöver kläder (25 %) också sälja godis och dryck (12 %). En bokhandel kan utöver böcker (6 %) sälja pennor och papper (25 %) osv. Vad presentkortet kan användas till bör dokumenteras i någon slags användarvillkor.

Du kan läsa mer om presentkort och vouchers här i Servicepaket Moms. Saknar du abonnemang? Få tillgång till paketet här

Betala förskottsfakturor – som avser 2019 – före årsskiftet!

Ditt företag kan få fakturor under 2018 som avser varor eller tjänster som kommer att levereras först under 2019. Då är momsen normalt inte avdragsgill under 2018 om inte fakturan betalas före årsskiftet. Om du vill ha avdrag för momsen i år bör du därför betala fakturorna innan årsskiftet.

Exempel: Ditt företag får en hyresfaktura med moms i december 2018. Men fakturan avser första kvartalet år 2019. För att få avdrag för ingående moms i decemberperioden måste fakturan vara betald i december. Om fakturan betalas först i januari 2019 är momsen inte avdragsgill förrän i januariperioden.

Detta beror på att momsen på förskottsfakturor normalt är avdragsgill först vid tidpunkten för betalningen.

Läs alla tips för 2019 - och några till!

Inför varje advent har våra experter tagit fram sina bästa tips för en bra start på 2019. Nu kan du ladda ner en e-bok med alla tipsen samlade + ett extra tips för varje område! En tidig julklapp från oss på Tholin. Ladda ner e-boken


Klart du ska få snabba svar på dina momsfrågor!

Sliter du med momsfrågor i ditt arbete? Vore det skönt att ha någon att bolla dina tankar med?

I Servicepaket Moms hjälper vi dig hålla koll på alla detaljer och komplicerade regelverk. Välkommen till en enklare momsvardag!

Jag vill prova paketet!