Adventskalendern: Tre HR-tips för en bra start på 2019

Inför varje advent har våra experter tagit fram sina bästa tips på hur du kan förbereda dig för att få en riktigt god start på det nya året. Den fjärde och sista adventsartikeln kommer från våra HR-experter som ger sina tre bästa tips inför 2019. God Jul från Tholin!

     

den 21 december 2018

Se till att betald semester tas ut i ledighet!

Enligt semesterlagen ska alla som har betald semester ta ut 20 semesterdagar i ledighet per uttagsår, det är arbetsgivarens ansvar att följa lagen.

Se också över om det finns anställda som har sparad semester som behöver plockas ut i form av ledighet innan nästa semesterårsskifte. Innan sparade dagar tas ut måste alla årets ordinarie semesterdagar tas ut i ledighet.  Anledningen är att man inte ska kunna "rulla" sparade semesterdagar framför sig d.v.s spara semester samma år som tidigare sparad semester tas ut i ledighet.

Förläggning av semester ska i första hand ske i samråd mellan arbetsgivaren och den anställda. Om parterna inte kommer överens har arbetsgivaren rätt att förlägga semestern. Däremot har arbetsgivaren ingen rätt beordra den anställda att ta ut obetald ledighet.

Läs mer: Håll dig uppdaterad på HR-området hela året med Servicepaket HR

Börja planera inför semester 2019!

Påbörja en översyn av semesterledigheten för 2019. Se över hur många betalda semesterdagar de anställda kommer att ha. Fastställ hur ni ska hantera anställda som inte tjänat in full betald semester, erbjuds de förskottsdagar? Finns det anställda som kommer behöva ta ut all sin betalda semester och också sparade semesterdagar som annars blir för gamla under året? Se över om verksamheten exempelvis kommer stänga under julen 2019, om kollektivavtal finns ska det förhandlas med fackföreningen. 

Att redan i början av året ha en tydlig bild av den semester anställda behöver plocka ut under året ger både chansen att planera och möjligheten att involvera de anställda i form av semesterönskemål.

Ha rutiner kring semester!

För att undvika missförstånd är det bra att tydliggöra vad som gäller för semesterledighet, t ex i en personalhandbok. Redogör för hur och när huvudsemestern planeras samt vad som gäller för uttag av övrig semester. Om det är en period på året där det är svårt att bevilja semester kan man vara tydlig även med detta.

Läs alla tips för 2019 - och några till!

Inför varje advent har våra experter tagit fram sina bästa tips för en bra start på 2019. Nu kan du ladda ner en e-bok med alla tipsen samlade + ett extra tips för varje område! En tidig julklapp från oss på Tholin. Ladda ner e-boken


Vägen framåt för HR: inför 2021 och vidare!

Simply HR

Läs mer om årets digitala HR-event från Simployer